Pampuchy z jagodami

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pampuchy robię latem, bo mogę je wtedy nadziewać owocami.

Składniki:

  • ● 50 dag mąki pszennej
    ● 2 jajka
    ● 5 dag drożdży
    ● 1 szkl. ciepłego mleka
    ● 4 łyżki cukru
    ● sól
    ● 20 dag jagód lub wydrylowanych wiśni wymieszanych z cukrem i szczyptą soli
    ● 20 dag śmietanki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pampuchy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i 2 łyżki cukru
    rozpuszczamy w mleku.
    Odstawiamy na 20 minut
    do wyrośnięcia.
  • Pampuchy z jagodami 2. Mąkę mieszamy
    z jajkiem, solą i rozczynem.
    Zagniatamy
    ok. 10 minut,
    aż ciasto będzie
    odchodzić od dłoni
    (w razie potrzeby
    podsypujemy niewielką
    ilością mąki).
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny
    do wyrośnięcia.
  • 3. Ciasto dzielimy na 12 części
    i formujemy bułki. Każdą nadziewamy
    owocami. Odstawiamy
    na 15 minut. Gotujemy ok.
    10 minut na parze. Polewamy
    śmietanką wymieszaną z resztą
    cukru.

Porady

Pampuchy możemy też podać z bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (199 ocen)

image-0kmq7pr

4.5 (199 ocen)

PAMPUCHY Z JAGODAMI

viki2903 PAMPUCHY Z JAGODAMI 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować