Pampuchy z jagodami

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Jestem gospodynią domową. Pampuchy z owocami robiły moja babcia i mama. Teraz ja często przygotowuję je dla rodziny. Poza sezonem wykorzystuję zamrożone jagody.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki
    ● 2 jajka
    ● 5 dag drożdży
    ● szklanka mleka
    ● łyżeczka cukru
    ● 5 dag margaryny
    ● sól
    ● 25 dag jagód
    ● cukier waniliowy do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pampuchy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pampuchy z jagodami 1. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy
    drożdże, wsypujemy
    cukier i szczyptę soli. Mąkę
    przesiewamy. Wbijamy jajka
    i dodajemy roztopioną margarynę.
    Wlewamy rozczyn
    i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy
    do wyrośnięcia.
  • Pampuchy z jagodami 2. Jagody przebieramy, myjemy
    i dokładnie osączamy.
    Ciasto dzielimy na porcje
    wielkości pączka. Do środka
    wkładamy po łyżeczce jagód
    i formujemy kulki.
  • Pampuchy z jagodami 3. Garnek napełniamy do połowy
    wodą i przykrywamy gazą lub cienką tkaniną (przymocowujemy
    gumką). Gdy
    woda zacznie wrzeć, układamy
    na gazie pampuchy i przykrywamy
    miską o średnicy
    garnka. Gotujemy na parze
    ok. 7 minut. Studzimy i posypujemy
    cukrem waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować