Pampuchy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, drożdże i 3 łyżki mąki. Zamieszać i odstawić na 15 minut.
2.Do miski przesiać mąkę, dodać podrośnięte drożdże, jajka, masło cukier waniliowy i sól. Wyrabiać do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza. Przykryć i odstawić na pół godziny do podrośnięcia.
3.Podzielić na 16 części.
4.Formować placuszek i nadziewać jagodami.
5.Dokładnie zlepić, lekko spłaszczyć i zostawić na 15 minut do podrośnięcia.
6.Szeroki garnek napełnić do połowy wodą. Położyć gazę złożoną na cztery i obwiązać sznurkiem. Kłaść pampuchy w odstępach.
7.Przykryć drugim garnkiem lub wysoką miską i parować 10 - 12 minut.
8.Ostrożnie wyjąć na talerz i parować kolejną porcję. Resztę jagód lekko rozgnieść widelcem, dodać jogurt i cukier do smaku i przed podaniem polać pampuchy. Podawać na ciepło.
Komentarze