Pampuchy z jagodami

0 (0 ocen)

Prawie zapomniane, przeze mnie, smaki dzieciństwa. Pyszne, pulchne i bardzo posmakowały mojej wnuczce.

Składniki:

  • 500 g mąki
    250 ml mleka
    40 g drożdży
    1 łyżka cukru
    1 cukier waniliowy
    2 jajka
    40 g roztopionego masła
    1/2 łyżeczki soli
    200 g czarnych jagód
    200ml jogurtu naturalnego
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pampuchy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, drożdże i 3 łyżki mąki. Zamieszać i odstawić na 15 minut.
  • Ciasto 2. Do miski przesiać mąkę, dodać podrośnięte drożdże, jajka, masło cukier waniliowy i sól. Wyrabiać do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza. Przykryć i odstawić na pół godziny do podrośnięcia.
  • Dzielenie ciasta 3. Podzielić na 16 części.
  • Nadziewanie 4. Formować placuszek i nadziewać jagodami.
  • Formowanie 5. Dokładnie zlepić, lekko spłaszczyć i zostawić na 15 minut do podrośnięcia.
  • Przygotowanie do parowania 6. Szeroki garnek napełnić do połowy wodą. Położyć gazę złożoną na cztery i obwiązać sznurkiem. Kłaść pampuchy w odstępach.
  • Parowanie 7. Przykryć drugim garnkiem lub wysoką miską i parować 10 - 12 minut.
  • Gotowe pampuchy 8. Ostrożnie wyjąć na talerz i parować kolejną porcję. Resztę jagód lekko rozgnieść widelcem, dodać jogurt i cukier do smaku i przed podaniem polać pampuchy. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (199 ocen)

image-0kmq7pr

4.5 (199 ocen)

PAMPUCHY Z JAGODAMI

viki2903 PAMPUCHY Z JAGODAMI 1 godz. 30 min

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pampuchy z jagodami

To może cię zainteresować