Paluchy drożdżowe z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Idealna przekąska,świetnie smakuje z dżemem jak i bez niczego.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ok 20 sztuk:
    15g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    170 ml maślanki lub kefiru
    420g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    100 ml wody
    3 łyżki oliwy
    Na wierzch:
    mleko
    mak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Paluchy drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W naczyniu wymieszać drożdże w cukrem i maślanką. W misce wymieszać mąkę,sól.Zrobić dołek, wlać maślankę z drożdżami i wodę. Odstawić na 15 minut.Dodać oliwę i wyrobić gładkie, miękkie ciasto (mikserem z hakami ok. 6 minut).Miskę przykryć folią i odstawić, aż ciasto podwoi objętość (ok. 1 godz.)
  • 2. Lekko natłuszczonymi oliwą dłońmi uformować kulki, a następnie ruloniki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 40-50 minut do wyrośnięcia.Posmarować mlekiem i posypać makiem.
    Paluchy piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni na rumiany kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Bułka pszenna typu paluch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować