Idealna przekąska,świetnie smakuje z dżemem jak i bez niczego.
2 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na ok 20 sztuk:
15g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
170 ml maślanki lub kefiru
420g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
100 ml wody
3 łyżki oliwy
Na wierzch:
mleko
mak
Paluchy drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W naczyniu wymieszać drożdże w cukrem i maślanką. W misce wymieszać mąkę,sól.Zrobić dołek, wlać maślankę z drożdżami i wodę. Odstawić na 15 minut.Dodać oliwę i wyrobić gładkie, miękkie ciasto (mikserem z hakami ok. 6 minut).Miskę przykryć folią i odstawić, aż ciasto podwoi objętość (ok. 1 godz.)
2.Lekko natłuszczonymi oliwą dłońmi uformować kulki, a następnie ruloniki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 40-50 minut do wyrośnięcia.Posmarować mlekiem i posypać makiem.
Paluchy piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni na rumiany kolor.
Komentarze