Pączki z czekoladą po warszawsku idealne na TŁUSTY CZWARTEK!

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

te pączki poprostu rozplywaja sie w ustach!! ten przepis znalazłam w książce pani H. Szymanderskiej

  • 2 godz.

Składniki:

  • zaczyn
    6 dag drozdzy
    0,5 szkl mleka
    łyżka mąki
    łyżeczka cukru

    ciasto
    500g mąki pszennej
    7 żołtek
    130g cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    szklanka słodkiej śmietanki
    130g masła
    sol
    1lub 2 tabliczki czekolady mlecznej lub białej jako nadzienie
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z czekoladą po warszawsku idealne na tłusty czwartek! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramz drożdże z cukrem i mąką, dokładnie mieszamy z ciepłym mlekiem, zostawiamyw cieple na ok 30 min.. do rondelka wbijamy żółtka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Rondelek ustawiamyna garnku y gotującą wodą i ubijamy na parze na gładki krem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ubite żółtka razem z lekko podgrzaną śmietanką, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.dodajemy sól, zaczyn i wyrabiamy ciasto co najmniej 25 -30 min.kiedy przestaje się lepic do rąk, wlewamy stopione ostudzone masłoi wyrabiamy jeszcze kilka minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok. 1h-1.5h. następnie formujemy pączki wkladając w środek kostkę lub dwie czekolady. smażymy partiami na rozgrzanym smalcu.

Porady

najlepiej ukladac pączki na oprószonej mąką drewnianej desce zawsze zlepiona stroną do dołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować