Pączki z czekoladą po warszawsku idealne na tłusty czwartek! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ucieramz drożdże z cukrem i mąką, dokładnie mieszamy z ciepłym mlekiem, zostawiamyw cieple na ok 30 min.. do rondelka wbijamy żółtka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Rondelek ustawiamyna garnku y gotującą wodą i ubijamy na parze na gładki krem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ubite żółtka razem z lekko podgrzaną śmietanką, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.dodajemy sól, zaczyn i wyrabiamy ciasto co najmniej 25 -30 min.kiedy przestaje się lepic do rąk, wlewamy stopione ostudzone masłoi wyrabiamy jeszcze kilka minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok. 1h-1.5h. następnie formujemy pączki wkladając w środek kostkę lub dwie czekolady. smażymy partiami na rozgrzanym smalcu.
Porady
najlepiej ukladac pączki na oprószonej mąką drewnianej desce zawsze zlepiona stroną do dołu.
Komentarze