Pączki na tłusty czwartek z piwem

4.46 (190 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Wspaniałe pączki na tłusty czwartek. Rozpływają się w ustach. Rodzina była zachwycona.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    3/4 szklanki cukru
    10 żółtek
    1 cukier waniliowy
    10 dkg drożdży
    1/2 butelki piwa
    1/2 margaryny Kasi
    1 słoik wiśni drylowanych
    5 łyżek mleka
    tłuszcz do smażenia pączków ( 1 kostka smalcu, 1 1/2 l oleju)
Wystaw ocenę:

4.46 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki na tłusty czwartek z piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0mbo163 1. Wlać do małego garnuszka mleko i pogrzać, dodać drożdże i 3 łyżki cukru, wymieszać. Do miski wsypać 2 łyżki mąki, dodać rozpuszczone drożdże, wymieszać. Odstawić na około15 min.
  • image-1fyy21v 2. Piwo zagotować, wlać 2 łyżki gorącego do rozczynu wymieszać. Żółtka oddzielić od białek , utrzeć z cukrem, dodać do rozczynu, wymieszać z mąką , cukrem waniliowym i pozostałym piwem. Wyrabiać ciasto. Margarynę rozpuścić dodać do ciasta z odrobiną soli. Dalej wyrabiać ciasto aż stanie się elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • image-1xopgrr 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować pączki. Do każdego dodać po parę wiśni. Uformowane pączki ułożyć na stolnicy aby troszeczkę podrosły. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, odsączyć wystudzone posypać cukrem pudrem.

Porady

Do tłuszczu w którym smażymy pączki należy dodać surowego ziemniaka. Pączki nie nasiąkną tłuszczem. będą lepsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować