Pączki wytrawne z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zarobić rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżeczki cukru, 2łyżek mąki i połowy mleka( gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości śmietany) Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Utrzeć jajo i żółtka z cukrem , dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, szczyptę solil. wyrabiać.Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki wlewać po trochu roztopioną i chłodną margarynę. Ciasto powinno być nie zbyt gęste.
3.Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół)
4.Kapustę kiszoną kroimy. Wrzucamy do garnka dodajemy ziele, liśc oraz papryczki. zalewamy wodą. Gotujemy 10 min od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy
5.Piecarki kroimy w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni, solim dwiema szczptaami soli. Dusimy do momentu odparowania wody spod pieczarek.
6.Pieczarki oraz przyprawy wrzucamy do kapusty. mieszamy.
7.Z ciasta odrywamy niewielkie porcje ciasta, rozzciągamy delikatnie, nakładamy farsz i zlepiamy. Formujemy kulke. Pączki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu
Komentarze