przepis wycięty z jakiegoś czasopisma a i zdjęcie było dość zachęcające. Pączki sa naprawdę pyszne, mięciutkie polecam wypróbowanie. wyszło mi 17 pączków takich wykrawanych szklanką...;)
Pączki przepis sprzed stu lat... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotować dodać 2 łyżki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek, gdy przestygnie dodać drożdże i łyżkę cukru.
2.Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do rozczynu- wymieszać. Dodać resztę mąki, rum. Po wyrobieniu ciasta wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
3.Odstawić na około pól godz w ciepłe miejsce. Formować małe pączki, po uformowaniu ostawiłam na ok 20 minut do wyrośnięcia.
4.Smażyć na smalcu. Konfiturą nadziewałam po usmażeniu..
Komentarze