pączki przepis sprzed stu lat...

4.98 (170 ocen)

przepis wycięty z jakiegoś czasopisma a i zdjęcie było dość zachęcające. Pączki sa naprawdę pyszne, mięciutkie polecam wypróbowanie. wyszło mi 17 pączków takich wykrawanych szklanką...;)

Składniki:

  • 0,5kg mąki
    5dag drożdży
    szklanka mleka
    6 żółtek
    0,5 szkl cukru
    15 dag masła
    kieliszek rumu ( ja dałam czysta wódkę)
Wystaw ocenę:

4.98 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki przepis sprzed stu lat... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować dodać 2 łyżki mąki i wymieszać, żeby nie było grudek, gdy przestygnie dodać drożdże i łyżkę cukru.
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do rozczynu- wymieszać. Dodać resztę mąki, rum. Po wyrobieniu ciasta wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
  • 3. Odstawić na około pól godz w ciepłe miejsce. Formować małe pączki, po uformowaniu ostawiłam na ok 20 minut do wyrośnięcia.
  • 4. Smażyć na smalcu. Konfiturą nadziewałam po usmażeniu..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować