Pączki nierozłączki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealnie sprawdzają się na każdej imprezie,

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 500 g mąki pszennej
    - 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
    - 270 - 300 ml mleka
    - 60 g masła, roztopionego
    - powidła lub marmolada na nadzienie
    - 1 jajo
    - 2, 5 łyżki cukru
    - 1/4 łyżeczki soli
    - skórka otarta z jednej cytryny
    - 2 łyżki masła, roztopionego, do posmarowania
    - cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki nierozłączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże suche mieszamy z mąką, ze świeżych najpierw robimy rozczyn. Jajko należy roztrzepać z mlekiem, cukrem i skórką otartą z cytryny. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek wlewamy mleko z jajkiem oraz dodajemy kolejno masło i sól. Wyrabiamy ciasto, powinno być miękkie i elastyczne, przykryte ściereczką odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1, 5 godziny). Między czasie przygotowujemy tortownicę o średnicy 25 cm wykładając spód i boki papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 50 gramowe części. Z każdego kawałka robimy kulkę, którą rozpłaszczamy w dłoni, na środek nakładamy łyżeczkę powideł i sklejamy. Układamy blisko siebie w tortownicy (powinny się stykać). Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
    Przed samym pieczeniem smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 - 27 minut. Studzimy na kratce, podajemy oprószone cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować