Prosty chlebek typu włoskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszamy mąkę z solą, dodajemy masło, drożdże i cukier. Dolewamy mleko, wodę i wyrabiamy ciasto. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć dodajemy pomidory i oregano. Ciasto wyrabiamy na oprószonej mąką powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać więcej mąki . Ciasto władamy do miski i pozostawiamy przykryte ściereczką do dwukrotnego powiększenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasto zbijamy , lekko ponownie wyrabiamy i formujemy owalny bochenek który kładziemy na blachę oprószoną mąką. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy na około 30 minut, do podwojenia objętości.
Po tym czasie za pomocą ostrego noża nacinamy chleb kilkakrotnie, i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230ºC i pieczemy przez 10 minut. Następnie redukujemy temperaturę do 200ºC i pieczemy kolejne 25 minut. Gotowy chleb powinien by wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.
Komentarze