Prosty chlebek typu włoskiego

4.47 (163 ocen)

  • 2 godz.

Jest idealny do pieczonego kurczaka

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 1 bochenek:
    • 400 g mąki pszennej chlebowej
    • 1 łyżeczki soli
    • 13 g miękkiego masła
    • 9 g drożdży świeżych lub 3,5 g suszonych
    • 0,5 łyżeczki cukru
    • 75 ml ciepłego mleka
    • 150 ml ciepłej wody
    • 6 suszonych pomidorów
    • 0,5 łyżeczki oregano
Wystaw ocenę:

4.47 (163 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Prosty chlebek typu włoskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszamy mąkę z solą, dodajemy masło, drożdże i cukier. Dolewamy mleko, wodę i wyrabiamy ciasto. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć dodajemy pomidory i oregano. Ciasto wyrabiamy na oprószonej mąką powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać więcej mąki . Ciasto władamy do miski i pozostawiamy przykryte ściereczką do dwukrotnego powiększenia objętości.
    Po wyrośnięciu ciasto zbijamy , lekko ponownie wyrabiamy i formujemy owalny bochenek który kładziemy na blachę oprószoną mąką. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy na około 30 minut, do podwojenia objętości.
    Po tym czasie za pomocą ostrego noża nacinamy chleb kilkakrotnie, i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230ºC i pieczemy przez 10 minut. Następnie redukujemy temperaturę do 200ºC i pieczemy kolejne 25 minut. Gotowy chleb powinien by wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować