Szarlotka pod niebiańską chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy na początku spód szarlotki. W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i skórkę. Wysypujemy na stolnice tak aby powstał kopiec ze ściętym szczytem. Żółtka , pokrojone w kostkę masło siekamy nożem z mąka do całkowitego rozdrobnienie. Zagniatamy szybko ciasto i wsadzamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka gotujemy do całkowitego rozpulchnienia. Dodajemy cukier, cynamon i skórkę z cytryny. Powstałą masę studzimy. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownice wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Spód nakłuwamy widelcem kilkunastu miejscach, wykładamy na wierzch papierem do pieczenia który obciążamy grochem lub fasolą i podpiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie rzeczonego czasu spód wyjmujemy z piekarnika, ściągamy papier i wykładamy farsz jabłkowy. Ostatnim etapem ciasta jest przygotowanie bezy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce mikserem ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce, dodajemy oba cukry cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Ostatnim składnikiem jest sok z cytryny. Masę bezową wykładamy na wierzch nadzienia i wyrównujemy. Całe ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 140ºC i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Beza powinna być zarumieniona i lekko popękana. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze