Szarlotka pod niebiańską chmurką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Ciasto jest niebiańskie jak sama nazwa wskazuje

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na chmurkę bezową:
    • 3 duże białka
    • szczypta soli
    • 150 g białego cukru
    • 1 łyżki cukru demerara
    • 1 łyżeczka soku z cytryny

    Składniki na kruche spód:
    • 350 g mąki
    • 3 żółtka
    • 200 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • Sól
    • Skórka otarta z połowy cytryny

    Składniki na farsz szarlotkowy:
    • 4 jabłka typu „szara reneta”
    • 3 łyżki cukru
    • łyżeczka cynamonu
    • skórka otarta z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Szarlotka pod niebiańską chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz jabłkowy równomiernie rozprowadzamy 1. Przygotowujemy na początku spód szarlotki. W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i skórkę. Wysypujemy na stolnice tak aby powstał kopiec ze ściętym szczytem. Żółtka , pokrojone w kostkę masło siekamy nożem z mąka do całkowitego rozdrobnienie. Zagniatamy szybko ciasto i wsadzamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka gotujemy do całkowitego rozpulchnienia. Dodajemy cukier, cynamon i skórkę z cytryny. Powstałą masę studzimy. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownice wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Spód nakłuwamy widelcem kilkunastu miejscach, wykładamy na wierzch papierem do pieczenia który obciążamy grochem lub fasolą i podpiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie rzeczonego czasu spód wyjmujemy z piekarnika, ściągamy papier i wykładamy farsz jabłkowy. Ostatnim etapem ciasta jest przygotowanie bezy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce mikserem ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce, dodajemy oba cukry cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Ostatnim składnikiem jest sok z cytryny. Masę bezową wykładamy na wierzch nadzienia i wyrównujemy. Całe ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 140ºC i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Beza powinna być zarumieniona i lekko popękana. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Smacznego 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować