2.Tak przygotowane owoce wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem, doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 25 minut na małym ogniu bez przykrycia,aby soki mogły odparować.Studzimy. Czynności te powtarzamy 4 krotnie.Gorącą konfiturę przelewać do wyparzonych słoików,natychmiast zakręcać.Słoiki ustawić na blacie do góry dnem.
3.Ananasa obrać ze skórki, usunąć rdzeń, odważyć 500 gram i pokroić (bardzo drobno). Tak przygotowane owoce wrzucić do garnka,wsypać trzcinowy cukier żelujący,doprowadzić do zagotowania.Gotować 3-4 minuty ciągle mieszając.Gorącą konfiturę przelewać do wyparzonych słoików,natychmiast zakręcać.Słoiki ustawić na blacie do góry dnem.
4.Do dużej miski wsypać cukier i rozkruszone drożdże,rozrobić.
5.Podgrzać mleko,aby było ciepłe(nie gorące).Wlać do rozrobionych z cukrem drożdży,wymieszać.
6.Oddzielić zółtka od białek.Żółtka wrzucić do miski z resztą składników.Białka odstawić.Do miski wsypać też makę,odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.
7.Po 5 minutach wlać do miski olej,rozrabiać ciasto,aż będzie elastyczne.
8.Ciasto podzielić na pół,przykryć lnianym ręcznikiem,odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut,(2-krotnie zwiększy swoją objetość).
9.Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto drożdżowe (kształt okręgu jak na zdjęciu).Ciąć na grube paski. Zlepiać owalny rulon z ciasta,zwinąć go w osemkę (przekładając owal po środku).W dwa zagłębienia nakładać przygotowane wcześniej konfitury, po jednej łyżce w każde zagłębienie(jak na zdjęciu obok).Smarować białkiem.
10.Na dużej blasze wyłożonej pergaminem układać owocowe ósemki zachowując 3 cm odstępy(zostawiając miejsce na wyrośnięcie ciastek).Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25-30 minut.Po wyjęciu poczekać aż wystygną.
11.Przygotować lukier:wymieszać cukier puder z gorącą wodą.Lukier powinien być gęsty na tyle,aby można nim było polać drożdżowe ósemki.Na jeszcze wilgotny lukier sypać kolorowe kuleczki cukrowe.
Komentarze