Owocowe ósemki

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Te wspaniałe ciastka drożdżowe z dwoma rodzajami owocowego nadzienia są szczególnie smaczne. Rozpływają się w ustach bardzo owocowo...

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - truskawki świeże z szypułkami: 1 kilogram
    - cukier biały kryształ: 800 gramów

    - świeże ananasy: 500 gramów
    - trzcinowy cukier żelujący (np."Diamant"): 500 gramów

    - cukier: 0.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - drożdże (kostka): 50 gramów
    - mleko ciepłe: 200 mililitrów
    - mąka pszenna typ 550: 0.5 kilograma
    - olej rzepakowy: 6 łyżek

    - cukier puder: 5 łyżek
    - gorąca woda: 1 łyżka
    - kolorowe kropeczki cukrowe: 8 łyżeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owocowe ósemki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Love truskawki 1. Truskawki myjemy,pozbawiamy szypułek,rozgniatamy.
  • truskawki 2. Tak przygotowane owoce wrzucamy do dużego garnka z grubym dnem, doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy 25 minut na małym ogniu bez przykrycia,aby soki mogły odparować.Studzimy. Czynności te powtarzamy 4 krotnie.Gorącą konfiturę przelewać do wyparzonych słoików,natychmiast zakręcać.Słoiki ustawić na blacie do góry dnem.
  • 3. Ananasa obrać ze skórki, usunąć rdzeń, odważyć 500 gram i pokroić (bardzo drobno). Tak przygotowane owoce wrzucić do garnka,wsypać trzcinowy cukier żelujący,doprowadzić do zagotowania.Gotować 3-4 minuty ciągle mieszając.Gorącą konfiturę przelewać do wyparzonych słoików,natychmiast zakręcać.Słoiki ustawić na blacie do góry dnem.
  • drożdże+cukier 4. Do dużej miski wsypać cukier i rozkruszone drożdże,rozrobić.
  • mąka i mleko+ jajka 5. Podgrzać mleko,aby było ciepłe(nie gorące).Wlać do rozrobionych z cukrem drożdży,wymieszać.
  • żółtka 6. Oddzielić zółtka od białek.Żółtka wrzucić do miski z resztą składników.Białka odstawić.Do miski wsypać też makę,odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce.
  • olej do ciasta 7. Po 5 minutach wlać do miski olej,rozrabiać ciasto,aż będzie elastyczne.
  • rozwałkowanie ciasta 8. Ciasto podzielić na pół,przykryć lnianym ręcznikiem,odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut,(2-krotnie zwiększy swoją objetość).
  • ósemki owocowe 9. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto drożdżowe (kształt okręgu jak na zdjęciu).Ciąć na grube paski. Zlepiać owalny rulon z ciasta,zwinąć go w osemkę (przekładając owal po środku).W dwa zagłębienia nakładać przygotowane wcześniej konfitury, po jednej łyżce w każde zagłębienie(jak na zdjęciu obok).Smarować białkiem.
  • 10. Na dużej blasze wyłożonej pergaminem układać owocowe ósemki zachowując 3 cm odstępy(zostawiając miejsce na wyrośnięcie ciastek).Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25-30 minut.Po wyjęciu poczekać aż wystygną.
  • owocowe ósemki 11. Przygotować lukier:wymieszać cukier puder z gorącą wodą.Lukier powinien być gęsty na tyle,aby można nim było polać drożdżowe ósemki.Na jeszcze wilgotny lukier sypać kolorowe kuleczki cukrowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka pszenna Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować