Ciasto jogurtowo-owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT : Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , dolewając ciepłą wodę. Do utartych żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dokładnie połączyć , z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną . Ciasto wylać do formy o wymiarach 24/35 cm . piec około 20-30 minut w temp 170 *C .
Wystudzony biszkopt przełożyć do formy z której był pieczony , boki zabezpieczyć folią aluminiową
2.MASA JOGURTOWA : 1/2 szkl jogurtu zmiksować z 1/2 szkl śmietany , dodać 4 łyżki cukru, zmiksować , galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody , wystudzić , dodać do zmiksowanej śmietany z jogurtem , wstawić do lodówki , lekko tężejącą masę wyłożyć na biszkopt . Połowę truskawek i brzoskwiń pokroić na mniejsze kawałki , ułożyć na masie jogurtowej , delikatnie wcisnąć , odstawić do schłodzenia
3.Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szkl wrzącej wody , odstawić do lekkiego stężenia , tężejącą galaretką zalać owoce , ponownie wstawić do lodówki
4.Następne warstwy wykonać tak samo jak poprzednie
Porady
Do mas jogurtowych możemy dodać mniej lub więcej cukru
Komentarze