Ciasto jogurtowo-owocowe

4.47 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Lekkie orzeźwiające ciasto z dużą ilością owoców w sam raz na letnie , upalne dni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    6 jaj
    6 łyżek letniej wody
    cukier waniliowy
    200g cukru
    100g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA JOGURTOWA:
    1 szkl jogurtu greckiego
    1 szkl kwaśnej śmietany
    2 galaretki brzoskwiniowe
    8 łyżek cukru pudru

    DODATKOWO:
    2 galaretki truskawkowe
    2 galaretki kiwi
    500g truskawek
    puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.47 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto jogurtowo-owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT : Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , dolewając ciepłą wodę. Do utartych żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dokładnie połączyć , z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną . Ciasto wylać do formy o wymiarach 24/35 cm . piec około 20-30 minut w temp 170 *C .
    Wystudzony biszkopt przełożyć do formy z której był pieczony , boki zabezpieczyć folią aluminiową
  • 2. MASA JOGURTOWA : 1/2 szkl jogurtu zmiksować z 1/2 szkl śmietany , dodać 4 łyżki cukru, zmiksować , galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody , wystudzić , dodać do zmiksowanej śmietany z jogurtem , wstawić do lodówki , lekko tężejącą masę wyłożyć na biszkopt . Połowę truskawek i brzoskwiń pokroić na mniejsze kawałki , ułożyć na masie jogurtowej , delikatnie wcisnąć , odstawić do schłodzenia
  • 3. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 3 szkl wrzącej wody , odstawić do lekkiego stężenia , tężejącą galaretką zalać owoce , ponownie wstawić do lodówki
  • 4. Następne warstwy wykonać tak samo jak poprzednie

Porady

Do mas jogurtowych możemy dodać mniej lub więcej cukru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować