Propozycja na karnawał i Tłusty Czwartek. Prosty, smaczny, pulchny przepis na oponki, tym razem na drożdżach. Kształt, to zasługa mojej córki Pamelki.
5 (164 ocen)
Porady
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Omiatamy z oponek mąkę, przed smażeniem, aby się nie przypalała. Z ciasta możemy wykrawać dowolne kształty, bo jest bardzo plastyczne. To przepis bardzo łatwy, nawet dla dzieci. Ale smażenie, to już sprawa dorosłych. Używamy oleju rzepakowego, bardzo cennego i bogatego w kwasy Omega 3. Potrzebnego w diecie codziennej, szczególnie nam- Polakom. Aby sprawdzić, czy tłuszcz jest dostatecznie gorący do smażenia, wrzucamy doń kawałek obranego ziemniaka. Gdy wypłynie- jest dobry. Ciasto nie nasiąka tłuszczem, jest delikatne w smaku.
Komentarze