Pulchne karnawałowe ósemki

  • wyświetlono: 1172 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 2

Propozycja na karnawał i Tłusty Czwartek. Prosty, smaczny, pulchny przepis na oponki, tym razem na drożdżach. Kształt, to zasługa mojej córki Pamelki.

  • 65min

Składniki

6 1/2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 1/2 szklanki mleka
150 g margaryny
150 g świeżych drożdży
1 1/2 szklanki cukru
2 cukry waniliowe

Do smażenia:
1 kg smalcu
1 litr oleju rzepakowego

Sposób przygotowania przepisu:

Pulchne karnawałowe ósemki

  • 1. Margarynę, cukier, mleko- podgrzewamy razem, do rozpuszczenia. Studzimy.
    Połowę tej porcji odlewamy, rozmącamy z całymi jajkami.
    Do drugiej części: rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier waniliowy. Dokładnie rozcieramy. Wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
  • oryginalny kształt oponek- ósemki2. Stolnicę posypujemy mąką. Wykładamy porcjami ciasto. Jest bardzo plastyczne, dobrze się wałkuje.
    Wałkujemy na grubość, ok. 2 cm.
    Szklanką wykrawamy krążki. Następnie kieliszkiem- dziurkę w środku.
    Córka pomagając mi, kółka przeplatała i wyszły w ten sposób oryginalne ósemki.
  • smażenie oponek3. W płaskim rondlu rozgrzewamy olej i smalec.
    Wrzucamy doń porcjami- oponki. Omiatamy z nich mąkę.
    Smażymy z obu stron na zloty kolor. Na niewielkim ogniu.
  • oponki- ósemki karnawałowe4. Osączamy tłuszcz na bibułce lub ręczniku papierowym.
  • Karnawałowe oponki5. Oponki posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
    Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Omiatamy z oponek mąkę, przed smażeniem, aby się nie przypalała.
Z ciasta możemy wykrawać dowolne kształty, bo jest bardzo plastyczne.
To przepis bardzo łatwy, nawet dla dzieci. Ale smażenie, to już sprawa dorosłych.
Używamy oleju rzepakowego, bardzo cennego i bogatego w kwasy Omega 3. Potrzebnego w diecie codziennej, szczególnie nam- Polakom.
Aby sprawdzić, czy tłuszcz jest dostatecznie gorący do smażenia, wrzucamy doń kawałek obranego ziemniaka. Gdy wypłynie- jest dobry.
Ciasto nie nasiąka tłuszczem, jest delikatne w smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieTłusty Czwartekoponkidla dziecitania kuchniakarnawałdo herbatyna piknikna podwieczoreksłodkie co niecodrożdżowe wypiekipulchny wypiekmój przepisdo kawkipieczenia z córką

Komentarze

Podobne przepisy

kwiatuszki

Dodane przez: lucyna19

Kwiatuszki karnawałowe

Krucha karnawałowa słodycz.

Karnawałowe serca

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Karnawałowe serca

Półkruche ciasteczka przygotowane...

Pączki- proste i pulchne

Dodane przez: dorota w

Pączki- proste i pulchne

Mało pracy i efekt o jaki mi chodziło....

Róże karnawałowe

Dodane przez: Ola1984

Róże karnawałowe

Kruche i chrupiące - róże karnawałowe...

Karnawałowe maski

Dodane przez: Jaga85

Karnawałowe maski

Maski znikają w oka mgnieniu. Niby...

Pączki karnawałowe

Dodane przez: EWASALNO

Pączki karnawałowe.

Przepis od siostry, pączki pyszne,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE