Owocowe burgery z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

Burger na deser? Proszę bardzo :) Domowa bułeczka drożdżowa z masłem orzechowym, jogurtem greckim i świeżymi sezonowymi owocami.

Składniki:

  • na 10 bułek:

    380 g mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    3/4 szklanki maślanki
    pół szklanki oleju

    2 łyżki zagęszczonego mleka

    10 łyżek masła orzechowego
    mały jogurt grecki
    cynamon
    świeże owoce np. truskawki, maliny, porzeczki, poziomki, jagody
    świeża mięta lub jadalne kwiaty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery Burgery

Owocowe burgery z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

    Mąkę pszenną przesiewamy i dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

    Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części.

    Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.

    Po tym czasie smarujemy mlekiem i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.

    Wystudzone przekrawamy.
  • 3. Dolne części smarujemy masłem orzechowym a górne jogurtem greckim i posypujemy cynamonem.

    Na maśle układamy owoce, dodajemy świeżą miętę i przykrywamy.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować