Orzechowiec

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Siedmioosobowej rodzinie przygotowuję polskie dania i wypieki.

Składniki:

  • Ciasto: 1/2 kg mąki
    ● 2 łyżki miodu
    ● 7 dag margaryny
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 3-4 łyżki mleka
    ● łyżeczka sody
    ● 2 jajka. Krem: kostka masła
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● 15 dag mielonych orzechów
    ●szkl. mleka
    ● kwaskowaty dżem.
    Poncz: szkl. przegotowanej wody
    ● sok z cytryny
    ● 2 łyżki cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 2 łyżki rumu lub koniaku
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z sodą, jajkami i mlekiem. Dodajemy
    margarynę roztopioną z cukrem i miodem i wyrabiamy
    ciasto. Dzielimy na 4 części, cienko rozwałkowujemy
    i pieczemy osobno w formie 24x26 cm, aż się zrumienią.
  • 2. Krem: na wrzące mleko wsypujemy orzechy i gotujemy,
    aż wchłoną całe
    mleko. Studzimy. Masło
    ucieramy z cukrem
    i orzechami na puch.
  • 3. Placki nasączamy
    ponczem i przekładamy
    kremem. Drugi placek
    smarujemy dżemem.
    Wierzch dekorujemy
    kremem i orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować