Orzechowiec

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To ciasto co roku gości na moim stole. Jest pyszne :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek
    250 g cukru pudru
    100 g mąki krupczatki
    150 g orzechów włoskich
    60 g bułki tartej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    300 g masła
    2 jajka
    szklanka cukru
    3 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy zmielić w maszynce, połączyć z bułką tartą. Odłożyć kilka łyżek.
    Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
    Mąkę połączyć z proszkiem.
    Do żółtek dodawać po trochu mąki, orzechów i piany z białek, lekko wymieszać.
    Dno formy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Gotową masę przelać do foremki.
    Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
    Ostudzone ciasto przekroić na trzy części.
  • 2. Kawę rozpuścić w 150 ml wody.
    Jajka z cukrem ubić na parze, ostudzić.
    Utrzeć miękkie masło, dodawać do niego stopniowo ubite jajka.
    Gdy wszystko się połączy wlewać powoli, łyżka po łyżce zimną kawę, uważając by masa się nie zważyła.
    Resztą kawy nasączyć blaty ciasta. Gotową masę podzielić na trzy części i przełożyć ciasto. Na wierzchu wyłożyć odłożone zmielone orzechy.
    Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować