1.Orzechy zmielić w maszynce, połączyć z bułką tartą. Odłożyć kilka łyżek.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Mąkę połączyć z proszkiem.
Do żółtek dodawać po trochu mąki, orzechów i piany z białek, lekko wymieszać.
Dno formy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Gotową masę przelać do foremki.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Ostudzone ciasto przekroić na trzy części.
2.Kawę rozpuścić w 150 ml wody.
Jajka z cukrem ubić na parze, ostudzić.
Utrzeć miękkie masło, dodawać do niego stopniowo ubite jajka.
Gdy wszystko się połączy wlewać powoli, łyżka po łyżce zimną kawę, uważając by masa się nie zważyła.
Resztą kawy nasączyć blaty ciasta. Gotową masę podzielić na trzy części i przełożyć ciasto. Na wierzchu wyłożyć odłożone zmielone orzechy.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze