Orzechowiec

4.5 (150 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Dla miłośników ciast z orzechami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:
    - 4 szklanki mąki
    - 1 margaryna
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 2 jajka
    - 2 łyżeczki miodu
    - 2 łyżeczki sody rozpuszczone w 3 łyżkach mleka
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    POLEWA ORZECHOWA:
    - 30 dag orzechów włoskich
    - ¾ kostki margaryny
    - 3 łyżki miodu
    - ¾ szklanki cukru

    KREM BUDYNIOWY:
    - 0,75 litra mleka
    - 2 budynie śmietankowe
    na ¾ l. mleka
    - 1 margaryna
    - ¾ szklanki cukru pudru
    - 1 cukier waniliowy.
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:
    1. Ciasto: zagniatamy ze wszystkich składników. Dzielimy na dwie części. Na jeden placek nakładamy polewę orzechową. Pieczemy po 15 minut w temperaturze 180°C.
    2. Polewa orzechowa: margarynę rozpuszczamy na patelni na małym ogniu, dodajemy miód i cukier - mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy i prażymy przez 3 minuty.
    3. Krem budyniowy: budyń gotujemy z cukrem waniliowym na mleku. Gdy ostygnie ucieramy go z miękką margaryną i cukrem pudrem.
    4. Przekładanie ciasta: ciasto bez polewy – krem – ciasto z polewą orzechową.

Porady

Ciasto warto zrobić wcześniej, najlepsze jest po dwóch dniach, gdy zmięknie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować