Ogórki z miodem i curry

4.5 (143 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis mojej teściowej na smaczne ogórki na zimę.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 12 słoików 0,33l:
    3 kg ogórków gruntowych
    2 cebule
    1 paczka gorczycy
    liście selera
    Zalewa:
    1 szklanka octu
    4 szklanki wody
    1,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki miodu
    1,5 łyżeczki soli
    3 łyżeczki przyprawy curry
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Ogórki z miodem i curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-272kf8x 1. Składniki ma zalewę zagotowujemy i studzimy. Ogórki moczymy w wodzie około godzinę. Po tym czasie szatkujemy na cienkie plasterki, cebulę kroimy w piórka.
  • image-1x7g4ug 2. Do słoików na spód kładziemy po krążku cebuli i wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy. Dodajemy po gałązce selera.
  • image-074qkru 3. Do słoików wlewamy ciepłą zalewę, zakręcamy słoiki. Do garnka wkładamy bawełnianą ściereczkę, kładziemy słoiki, wlewamy wodę i pasteryzujemy około 7 minut od momentu zagotowania się wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować