Ogórki w zalewie musztardowej

4.5 (141 ocen)

Bardzo dobry dodatek do obiadu :)

Składniki:

  • 3 kg ogórków
    szklanka octu
    4 szklanki wody
    3 płaskie łyżki soli
    1,5 szklanki cukru
    5 łyżek musztardy
    liść laurowy
    ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w zalewie musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obrać i pokroić w słupki. Poukładać pionowo w słoiku, dodać jeden liść i dwa ziarnka ziela.
  • 2. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier, sól, dodać musztardę i lekko podgrzać mieszając.
  • 3. Zalewę przelać do słoików z ogórkami, zakręcić i pasteryzować ok. 10 min.

Porady

Na domowe słoiki można przygotować własne naklejki. Wystarczy gotową kartkę posmarować niewielką ilością mleka, przykleić do słoika, wyrównać i docisnąć szmatką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować