• Ciasto Krysi

    Dodane przez: kasia_231

  • Ten placek jest przepyszny, szybko się go robi i zawsze się udaje.

  • Składniki

    Ciasto: 5 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru
    Masa : 1,5 kg jabłek,2 galaretki, łyżka żelatyny, cukier
    Krem : 0,4 l mleka, budyń waniliowy, kostka masła, szklanka cukru
    Polewa : 1/2 kostki masła, 4 łyżki cukru, łyżka wody, 2 łyżki kakao lub kupić gotową polewę

  • Sposób przygotowania

    1.

    Białka i cukier ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, wsypać przesianą mąkę i proszek, wymieszać. Ciasto piec ok 15 min.

    2.

    Obrane jabłka zetrzeć na tarce, podsmażyć na wolnym ogniu, dodać galaretki i rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę-zagotować. Na przestudzone ciasto wyłożyć zimne jabłka.

    3.

    Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wyłożyć na jabłka. Całość wstawić do lodówki. Przygotować polewę roztapiając masło i mieszając z resztą składników lub rozpuścić gotową w kąpieli wodnej. Udekorować nią wierzch ciasta.

  • Rady

    Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Zamiast budyniu gotowego, można zrobić samemu. Jeśli ktoś woli, wierch można polać galaretką, zamiast polewą.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie
  • 1 komentarz

Dodane przez: kasia_231

kasia_231 3

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-07-31T21:53:15+02:00

1256 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »