Ogórki małosolne (pierwszy zbiór ogórków z działki)

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Tak długo czekałam na ogórki gruntowe z mojej działki, ponieważ najbardziej lubię małosolne.

  • 60 min

Składniki:

  • Ogórki małosolne
    Składniki:
    2 kg ogórków gruntowych
    4 gałązki kopru (kwitnącego)
    korzeń chrzanu
    2 - 3 liście winogrona
    pół główki czosnku
    1 łyżka soli na 1 l wody (ja solę raczej na oko ale zasada jest jedna: woda musi być przesolona)
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki małosolne (pierwszy zbiór ogórków z działki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeby pozbyć się goryczki ogórków moczymy je w zimnej wodzie kilka godzin, co spowoduje usuwanie specyficznej goryczki.
  • 2. Następnie należy ogórki umyć szczoteczką. Ogórki układać ciasno w naczyniu najlepiej kamionkowym.
  • 3. Przygotować zalewę: z przegotowanej wody z solą (woda musi być mocno przesolona) Dodajemy obrane ząbki czosnku, koper, kawałki obranego chrzanu, kilka liści winogrona.
  • 4. Odstawić na 3-4 dni w chłodne i ciemne miejsce. Jemy prosto z naczynia w którym kisiliśmy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Czosnek Koper Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować