Ogonówka w aromatycznym sosie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Propozycja na delikatne, miękkie i smaczne mięsko w aromatycznym sosie :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 400 g ogonówki wieprzowej
    - 3 ząbki czosnku
    - 2 marchewki
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - 1 łyżeczka pisiekanego koperku
    - 0,5 łyżeczki cząbru
    - 0,5 łyżeczki mielonego kminku
    - 0,5 łyżeczki rozmarynu
    - 1 listek laurowy
    - 1 ziele angielskie
    - 1 owoc jałowca
    - 3 łyżki sosu sojowego
    - sól
    - pieprz
    + olej rzepakowy (do smażenia)
    + mąka pszenna pełnoziarnista (do zasmażki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Ogonówka w aromatycznym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą i osuszoną ogonówkę kroimy na sznycle (około 2 cm grubości) i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem do mięsa.

    Sznycle obtaczamy w mące pszennej pełnoziarnistej i smażymy z obu stron na oleju rzepakowym do zarumienienia. Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, przekładamy do garnka i zalewamy około 700 ml zimnej wody i zagotowujemy.
  • 2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w drobną kostkę.

    Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy do garnka startą marchewkę, pokrojony czosnek i wszystkie zioła: świeży koperek i natkę pietruszki oraz suszone: rozmaryn, kminek, cząber, ziele angielskie, liść laurowy, owoc jałowca i dusimy wszystko na małym ogniu do momentu aż ogonówka będzie miękka.

    W czasie gdy mięsko będzie się dusiło przygotowujemy zasmażkę z mąki pełnoziarnistej rumieniąc ją delikatnie na rozgrzanej patelni.
  • 3. Pod koniec duszenia do garnka dodajemy sos sojowy, a całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz zagęszczamy odpowiednią ilością zasmażki z mąki* i jeszcze raz zagotowujemy.

    Ogonówkę podajemy z lubionymi dodatkami.

    Życzę smacznego!

Porady

* Aby zapobiec powstaniu kluch, małą chochelkę wywaru przelewamy do szklanki, dodajemy zasmażkę z mąki, energicznie mieszamy trzepaczką do momentu powstania gęstej konsystencji i dodajemy do sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować