Gulasz wołowy w aromatycznym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło lub smalec podsmażamy cebulkę na złoty kolor, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, mieszamy smażąc ok 1 min.
2.Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Dodajemy do cebulki i podsmażamy mięso. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos sojowy, mieszamy, wlewamy wino i gotujemy aby wino odparowało.
3.Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry. Gdy wino troszkę odparuje dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy. Gdy pieczarki puszczą sok to przyprawiamy do smaku. Wlewamy śmietanę, dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając aż mięso będzie miękkie.
4.Podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz surówką lub kiszonym ogórkiem. Smacznego!
Porady
Jeśli podczas duszenia za bardzo zredukuje nam się sos a mięso byłoby jeszcze twarde należy dolewać odrobinę gorącej wody
Komentarze