Gulasz wołowy w aromatycznym sosie

0 (0 ocen)

Bardzo dobry gulasz z dodatkiem czerwonego wina. Palce lizać.

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wołowej
    30 dag pieczarek
    1 cebula
    1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    200 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka masła klarownego lub smalcu
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka sosu sojowego
    szczypta mielonego imbiru
    szczypta tymianku
    szczypta gałki muszkatołowej
    pieprz cayenne
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wołowy w aromatycznym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przysmażenie cebulki 1. Cebule obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło lub smalec podsmażamy cebulkę na złoty kolor, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, mieszamy smażąc ok 1 min.
  • dodanie mięsa i wlanie wina 2. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Dodajemy do cebulki i podsmażamy mięso. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos sojowy, mieszamy, wlewamy wino i gotujemy aby wino odparowało.
  • Dodanie pieczarek i śmietany 3. Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry. Gdy wino troszkę odparuje dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy. Gdy pieczarki puszczą sok to przyprawiamy do smaku. Wlewamy śmietanę, dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając aż mięso będzie miękkie.
  • Gotowy gulasz smacznego! 4. Podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz surówką lub kiszonym ogórkiem. Smacznego!

Porady

Jeśli podczas duszenia za bardzo zredukuje nam się sos a mięso byłoby jeszcze twarde należy dolewać odrobinę gorącej wody

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować