Oczy carycy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mocno czekoladowe ciasto i odpowiednia dekoracja pasują do świętowania dnia zakochanych z dodatkiem kawy lub herbaty. Przepis na ciasto wzięłam z internetu, nieco zmodernizowałam.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Rozmiar blachy: 24x36
    Składniki:
    Ciasto jasne:
    6 białek
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1/3 szklanki oleju
    Ciasto ciemne:
    6 żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/3 szklanki oleju
    Krem budyniowy:
    1 i 3/4 szklanki mleka
    Budyń śmietankowy bez cukru
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy (16 g)
    1 kostka miękkiego masła
    Polewa
    125 g masła lub margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    3-4 łyżki kakao
    3-4 łyżki mleka
    Dodatkowo:
    200 ml mocnej kawy
    Paczka okrągłych biszkoptów
    Czerwona galaretka
    Orzechy włoskie do dekoracji
    Opakowanie serduszek do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oczy carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne: białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mąkę, ocet i olej, delikatnie i dokładnie mieszamy.
    Ciasto ciemne: żółtka i jajka ucieramy z cukrem do białości. Na przemian dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Dokładnie mieszamy.
    Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Delikatnie mieszamy widelcem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180°C przez około 35 minut.
    Krem budyniowy: budyń gotujemy w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy ostygnie ucieramy masłem.
    Parzymy kawę, studzimy.
    Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku.
    Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki.
    Na jeden wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty nasączone kawą. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę. Na galaretkę wykładamy resztę kremu. Przykrywamy drugim plackiem.
    Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, energicznie mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa, polewamy nią ciasto. Wierzch ciasta dekorujemy orzechami oraz serduszkami. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Porady

Do przełożenia ciasta można użyć kremu karpatka i galaretki o różnym kolorze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować