1.Wykonanie: Ciasto ciemne: żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Lekko wymieszać. Ciasto jasne: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać mąkę,ocet, olej i lekko wymieszać. Blaszkę o wymiarze 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać 2 łyżki na przemian jasnego i ciemnego ciasta. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Galaretki rozpuścić razem w 3 szklankach wrzącej wody i pozostawić do stężenia. Krem: Proszek budyniowy wymieszać w szklance mleka razem z mąką, resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć na puch i dodawać przestudzony budyń. Krem podzielić na 3 części. Wystudzone ciasto przekroić na 3 placki. Na jeden wyłożyć I część kremu i przykryć drugim plackiem na to II część kremu,ułożyć biszkopty i zalać tężejącą galaretką, wstawić na parę minut do lodówki. III część kremu i III placek. Dowolnie udekorować, i jeszcze raz schłodzić w lodówce. Smacznego:)
Komentarze