Ocet winny jabłkowy

4.5 (185 ocen)

To doskonały sposób na wykorzystanie skórek i gniazd nasiennych jabłek, pozostałych z produkcji innych przetworów

Składniki:


  • 1kg jabłek (lub ich części: skórek, ogryzków, gniazd nasiennych)
    1 litr wody
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ocet winny jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Myjemy części owoców i wkładamy je do czystego słoja. Jeśli korzystamy z całych jabłek, po umyciu musimy je najpierw rozdrobnić.
    Wodę zagotowujemy z cukrem. Studzimy i tak powstałą letnią zalewą zalewamy owoce, tak by woda w całości je przykryła.
  • 2. Słój przykrywamy podwójnie złożoną gazą (tak by nie dostały się do środka muszki owocówki, które uwielbiają fermentujące się owoce). Słój odstawiamy w ciepłe miejsce. Po pewnym czasie płyn powinien zacząć fermentować ( trwa to około 4 tygodni). Warto od czasu do czasu przemieszać owoce w zalewie drewnianą łyżką. Chodzi o to, że owoce unoszą się do góry i te części, które są ponad płynem, mogłyby zacząć pleśnieć - i cały ocet byłby do wyrzucenia.
  • 3. Po upływie ok. 4 tyg. fermentacja powinna ustać. Przecedzamy wówczas płyn przez kilkukrotnie złożoną gazę i przelewamy do butelek z ciemnego szkła, które można szczelnie zamknąć. Butelki przenosimy w chłodniejsze miejsce - może być to piwnica lub po prostu lodówka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować