Babeczki gryczane z jajkiem, groszkiem i marchewką

0 (0 ocen)

Kolorowy i zdrowy dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 300 g ugotowanej kaszy gryczanej ( czyli mniej więcej woreczek 100 g suchej)
    2 młode marchewki
    2 jajka
    1/2 puszki groszku
    1/2 pęczka szczypiorku
    sól, pieprz do smaku

Babeczki gryczane z jajkiem, groszkiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, bez obierania. Wyjmujemy z wody, lekko studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę. Dodajemy do kaszy. Dodajemy też odsączony groszek, posiekany szczypiorek (trochę zostawiamy do dekoracji) oraz jajka . Mieszamy
    Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Nakładamy masę do papilotek- z tzw. "czubem" - babeczki nam bowiem i tak nie urosną, a nawet nieco opadną, gdy wystygną.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Podajemy udekorowane marchewką i szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy