Ucierane płatki róży

4.5 (165 ocen)

Aromatyczne, o pięknej barwie-idealne jako nadzienie do pączków!

Składniki:


  • 1 szklanka płatków róży ( uciśnięta na maksa!)
    1 szklanka cukru
    1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Ucierane płatki róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki zbieramy rano lub wieczorem - podobno wtedy mają najintensywniejszy zapach. Niektórzy obcinają im końcówki, te które "trzymają" płatki. Ja tego nie robię, bo nie widzę różnicy. Może jestem mało wyrafinowana, trudno :). Ale ostrzegam, że te końcówki mogą dać masie posmak goryczy, więc lepiej je poobcinać.
  • 2. Płatki wkładamy do makutry lub sporego moździerza. Dosypujemy cukier. Ucieramy tak długo, aż cukier przestanie być kryształem. Chodzi o to, aby masa była jednolita, jak najbardziej jednolita. Cukier ma sie rozpuścić. Wówczas dodajemy kwasek cytrynowy (on zachowa nam kolor). Ucieramy chwilkę. Wkładamy masę do wyparzonego słoika. Zakręcamy wyparzoną pokrywką.

Porady

Takie ucierane płatki idealnie nadają się do nadziewania np. pączków. Płatki można by teoretycznie ucierać w malakserze, jednak, wg. tego co czytałam, mogą wtedy być gorzkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować