Nalewka z kwiatu czarnego bzu

4.49 (172 ocen)

  • Łatwy

to jest absolutny hit sezonu! Pachnąca, smakowita i... wciągająca by nie rzec uzależniająca. Ja czegoś tak dobrego jeszcze nie piłam. Mój numer jeden wśród nalewek! :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - kwiaty czarnego bzu: 30 sztuk
    - woda: 1 litr
    - cukier: 1 kilogram
    - cytryna: 3 sztuki
    - spirytus: 0.5 litra
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z kwiatu czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czas przygotowania nie obejmuje poszczególnych etapów, kiedy nalewka dochodzi. ;)
  • 2. Zebrane baldachy kwiatów czarnego bzu pozostawiamy na noc rozłożone na białym papierze by ewentualne robaczki miały szansę je opuścić.
  • 3. Cukier zagotowujemy wraz z wodą i po rozpuszczeniu chłodzimy. W dużym słoju umieszczamy kwiaty (bez mycia) i zalewamy przestudzonym syropem. I tutaj opcjonalnie dodajemy wyszorowaną, wyparzoną i pokrojoną na ćwiartki cytrynę. Ja tego nie robię, bowiem obawiam się chemii ze skórki. Zakręcamy i zostawiamy w ciemnym miejscu na kilka dni.
  • 4. Syrop zlewamy przez gazę lub gęste sitko, kwiaty i cytrynę dobrze wyciskamy. Jeśli nie dodaliśmy cytryny wcześniej teraz możemy to zrobić, ale dodajemy tylko sok. Wszystko ponownie umieszczamy w słoju i zalewamy spirytusem. Zakręcamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie w ciemne miejsce.
  • 5. Zlewamy do czystych butelek używając lejka i gazy. Nalewka już teraz jest przepyszna, ale najlepiej jak damy jej postać aż do jesieni a nawet zimy. ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować