Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami

4.51 (184 ocen)

Bardzo pyszne danie, z naleśnikami, podane w inny, niż zazwyczaj sposób. Spróbujcie, poczęstujcie rodzinę. Zobaczycie, że zasmakuje!

Składniki:

  • NALEŚNIKI

    pół litra mleka
    30 dag mąki
    2 jajka
    szczypta soli

    FARSZ

    80 dag mięsa mielonego
    50 dag pieczarek
    2 cebule
    sól
    pieprz
    tłuszcz do smażenia

    SOS

    pół margaryny
    2 łyżki mąki
    pół litra mleka
    sól
    pieprz

    DODATKOWO

    30 dag sera żółtego
    garść zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

4.51 (184 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NALEŚNIKI: Do garnka wlać mleko dodać sól, jajka oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem (w razie potrzeby dodać mąki, aby ciasto dobrze się lało). Na patelni smażyć cienkie naleśniki.
  • 2. FARSZ: Na drugiej patelni podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy delikatnie się zrumieni dodać pokrojone pieczarki i dalej smażyć. Odrobinę posolić. Następnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu mięso mielone. Gdy wszystko mamy usmażone, łączymy mięso oraz pieczarki z cebulą. Posolić i popieprzyć do smaku. Na upieczone naleśniki nakładamy farsz, zwijamy i układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance jeden obok drugiego.
  • 3. SOS: Margarynę roztopić dodać mąkę i delikatnie zrumienić. Gdy zacznie gęstnieć dodać mleko, chwilę zagotować ciągle mieszając. Przyprawić solą i pieprzem Sosem polać naleśniki (sos musi być dość gęsty). A na sos zetrzeć ser żółty. Zapiekać w 180 st około 40 min Ciepłe posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować