Naleśniki Bolognese

4.5 (170 ocen)

Nie tylko makaron może smakować z sosem bolognese. Naleśniki tak podane z pewnością znajdą uznanie miłośników kuchni włoskiej.

Składniki:

  • Ciasto:
    • ¾ szklanki mąki,
    • ¾ szklanki przecieru pomidorowego,
    • ¾ szklanki mleka,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 2 małe jajka,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    Dodatkowo:
    • 1 duża cebula,
    • 2-3 pomidory,
    • 0,5 kg mielonego schabu,
    • Olej do smażenia,
    • 3 ząbki czosnku,
    • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
    • Bazylia do dekoracji (świeże listki),
    • Około 100g sera żółtego (startego)

Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie naleśników 1. Ciasto:
    Mleko wlewamy do miski. Dokładamy przecier oraz pozostałe składniki ciasta. Miksujemy. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzana patelnię. Naleśniki rumienimy z obu stron.
  • sos 2. Cebule oraz czosnek kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy mięso. Chwilkę razem smażymy.
    Miedzy czasie pomidory kroimy w kostkę. Dokładamy go do obsmażonego mięsa.
    Razem smażymy, aż mięso będzie gotowe, a pomidory rozgotują się.
    Doprawiamy do smaku.

    Gotowym sosem przekładamy pomidorowe naleśniki.
    Zwijamy na połowę.
    Wierzch naleśników delikatnie posypujemy serem żółtym i zapiekamy je do jego rozpuszczenia. Podajemy na ciepło oprószone pokrojoną bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować