Naleśniki Bolognese

5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tradycyjny włoski sos do spaghetti zawinięty w naleśnik? Czemu nie...!:)

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    12 cienkich naleśników usmażonych wg własnego sprawdzonego przepisu

    SOS:

    500 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowo - wołowego)
    1 duża cebula
    2 marchewki
    pół selera
    1-2 ząbki czosnku
    500g pomidorów z puszki (pelatti)
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki śmietany 18%
    przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka, zioła prowansalskie, ew. cukier
    olej do smażenia

    DODATKOWO:

    50g startego parmezanu
    suszona bazylia i oregano
    odrobina masła do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SOS:
    Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku oraz starte na tarce obrane marchewki i seler. Smażyć do miękkości warzyw. Następnie dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodać pomidory z puszki i koncentrat. Gotować na małym ogniu ok. 20-30 minut, aż do zredukowania. Na końcu do sosu dodać śmietanę i przyprawić do smaku.Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Naleśniki smarować sosem bolognese i zwijać w rulony. Układać je ciasno obok siebie w naczyniu do zapiekania lub na blasze wysmarowanej wcześniej masłem. Zostawić odrobinę sosu do posmarowania wierzchu naleśników. Na końcu posypać startym parmezanem i suszonymi ziołami, bazylią i oregano.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać bez przykrycia ok. 15-20 minut w 190 stopniach na złoty kolor.

Porady

Jeśli chcesz, sos z przepisu możesz zastąpić ulubionym ze słoiczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować