12 cienkich naleśników usmażonych wg własnego sprawdzonego przepisu
SOS:
500 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowo - wołowego)
1 duża cebula
2 marchewki
pół selera
1-2 ząbki czosnku
500g pomidorów z puszki (pelatti)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka, zioła prowansalskie, ew. cukier
olej do smażenia
DODATKOWO:
50g startego parmezanu
suszona bazylia i oregano
odrobina masła do wysmarowania formy
Sposób przygotowania przepisu:
Naleśniki Bolognese
1.
SOS:
Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku oraz starte na tarce obrane marchewki i seler. Smażyć do miękkości warzyw. Następnie dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodać pomidory z puszki i koncentrat. Gotować na małym ogniu ok. 20-30 minut, aż do zredukowania. Na końcu do sosu dodać śmietanę i przyprawić do smaku.Odstawić do wystudzenia.
2.
Naleśniki smarować sosem bolognese i zwijać w rulony. Układać je ciasno obok siebie w naczyniu do zapiekania lub na blasze wysmarowanej wcześniej masłem. Zostawić odrobinę sosu do posmarowania wierzchu naleśników. Na końcu posypać startym parmezanem i suszonymi ziołami, bazylią i oregano.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać bez przykrycia ok. 15-20 minut w 190 stopniach na złoty kolor.
Porady
Jeśli chcesz, sos z przepisu możesz zastąpić ulubionym ze słoiczka.
Komentarze