Najlepsze ciasteczka korzenne na choinkę/stroik

4.5 (198 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Niezawodne,obłędnie pyszne imbirki. Nie tylko na choinkę ale na sezon jesienno-zimowy do gorącej herbatki i kawy sprawdzą się doskonale.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 g mąki
    125 g margaryny
    100 g cukru pudru
    proszek do pieczenia
    cukier waniliowy
    1 jajko
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    1 łyżka imbiru
    1 łyżeczka cynamonu
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    otarta skórka z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Pierniczki

Najlepsze ciasteczka korzenne na choinkę/stroik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 2 1. Mąkę i imbir przesiać przez sitko, mieszać z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodać miękką margarynę i dokładnie siekać plastikową łopatką. Margaryna ma przybrać postać maleńkich kawałeczków. Wtedy wbić jajko, siekać jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatać ciasto. Dodać otartą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny.Konsystencja powinna być dość twarda, ale sprężysta.
    Kulę ciasta włożyć do lodówki. Po około godzinie wyjąć na stolnicę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać ciasteczka, zrobić otworek słomką i ułożyć na blasze w niewielkich odstępach.
    Piec ok.10-15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Porady

Jeśli ciasto lekko się klei ,podsypać odrobiną mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Ciastka imbirowe Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować