Najlepsze ciasteczka korzenne na choinkę/stroik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i imbir przesiać przez sitko, mieszać z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodać miękką margarynę i dokładnie siekać plastikową łopatką. Margaryna ma przybrać postać maleńkich kawałeczków. Wtedy wbić jajko, siekać jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagniatać ciasto. Dodać otartą skórkę ze sparzonej wcześniej cytryny.Konsystencja powinna być dość twarda, ale sprężysta.
Kulę ciasta włożyć do lodówki. Po około godzinie wyjąć na stolnicę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać ciasteczka, zrobić otworek słomką i ułożyć na blasze w niewielkich odstępach.
Piec ok.10-15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Porady
Jeśli ciasto lekko się klei ,podsypać odrobiną mąki.
Komentarze