REKLAMA

Ciasteczka korzenne niedźwiadki

wyświetlono: 678 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Cieszą oko i podniebienie. Zachwycą nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Idealne jako ciasteczka do dekoracji choinki, słodki prezent lub poczęstunek dla gości w czasie Adwentu lub Bożego Narodzenia.

opublikowany: 02.12.2013
Udostępnij Pinterest
  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki,
    - 2 łyżki cukru,
    - 1/2 opakowania przyprawy do piernika,
    - po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru,
    - 2 łyżki miodu,
    - 1,5 łyżeczki sody,
    - łyżka masła,
    - 1 jajko,
    - 4-5 łyżek mleka.
    Lukier:
    - 1 białko,
    - ok. 3/4 cukru pudru.
    Ponadto:
    - 40 goździków lub czekoladowych perełek,
    - 20 rodzynek,
    - kawałki smażonej skórki pomarańczowej.
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej, dokładnie wymieszaj z sodą, przyprawą do piernika, cynamonem i imbirem.
    Miód rozpuść w 4-5 łyżkach letniego mleka, dodaj masło. Mieszankę miodową wlej do mąki z dodatkami, dodaj jajko, wyrób jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok. 2-3 godziny w chłodne miejsce.
  • 2. Ciasto podziel na 2 części (jedną większą, drugą większą w stosunku 3:1).
    Większą część ciasta rozwałkuj na cienki placek.
    Z ciasta wykrój okrągłe pierniczki - 1/2 większych i 1/2 mniejszych kółek.
    Z 1/4 ciasta uformuj cienki wałeczek, pokrój na 3-4 cm kawałki, uformuj w precelki (precelków powinno być 2 razy więcej niż dużych kółek).
    Wykrojone ciasteczka i precelki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piecz 15 minut w temperaturze 180 st.C, ostudź.
  • 3. Przygotuj lukier: białko ubij na półsztywną pianę, porcjami dodawaj cukier puder (dodaj go tyle, by powstał dość gęsty lukier).
    Za pomocą lukru sklejaj elementy niedźwiadków: do dużego kółka (ciasteczka), przyklej mniejsze kółeczko, a do górnej części przyklej po 2 precelki. Z rodzynek zrób nos, z goździków zrób oczy, a z skórki pomarańczowej usta.

Porady

Tak przygotowane pierniczki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku przez ok. 2 tygodnie.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: KuchniaPoli IMG_20170910_124019_602

Kruche ciasteczka korzenne

Kruche ciasteczka korzenne

kategoria: Ciasta Desery ciastka opublikowany: 18.12.2016 | wyświetlono: 5505 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: wiola wiola

Korzenne ciasteczka

Doskonałe korzenne ciasteczka, doskonale pasują do szklanki kakao.

kategoria: Ciasta piernik Desery ciastka herbaty opublikowany: 14.09.2015 | wyświetlono: 427 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Korzenne ciasteczka serduszka

Pyszne kruche ciasteczka na każdą okazję.

kategoria: Ciasta kruche ciasto Desery ciastka pierniczki kruche ciasteczka opublikowany: 31.12.2015 | wyświetlono: 509 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE