Motylek

5 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekki biszkopt i smaczna masa z soków przecierowych.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt :
    4 żółtka
    4 białka
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru pudru
    płaska łyżka proszku do pieczenia

    Poncz do nasączenia biszkoptu:
    1/3 szklanki letniej wody +kilka kropli aromatu pomarańczowego lub cytrynowego
    łyżka cukru do smaku

    Masa pomarańczowa:
    budyń waniliowy
    330 ml soku pomarańczowego przecierowego (np pysio)

    Masa zielona;
    budyń waniliowy
    330 ml soku zielonego przecierowego

    Masa śmietanowa:
    ok 150 ml śmietanki 30 % lub 36 %
    2 -3 łyżki pudru

    Do dekoracji:
    owoce kandyzowane
    kolorowa posypka.


Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Sok

Motylek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielam żółtka od białek. W jednej misce ubijam białka dosypując połowę pudru. W drugiej misce ubijam żółtka dosypując resztę cukru pudru. Ciągle mieszając łączę obie masy. następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem. Dokładnie mieszam . Dwie foremki na keksa o wymiarze 11cmx20cm wykładam papierem do pieczenia i wlewam masę biszkoptową. Piekę około 35 min w 180 st. Zimne biszkopty przecinam wzdłuż na 3 części i nasączam ponczem. Do rondelka wlewam pomarańczowy sok (trochę soku około 100ml, zostawiam w celu rozrobienia budyniu). Kiedy sok zaczyna się gotować wlewam rozmieszany proszek budyniowy, i mieszam do zgęstnienia. Gorącą masą przekładam pierwszy placek i przyciskam drugim biszkoptem. W taki sam sposób robię zieloną masę. Odstawiam ciasto do ostygnięcia. Śmietankę ubijam z pudrem na sztywną masę i smaruję nią ciasto. Posypuję posypką i owocami kandyzowanymi.Schładzam w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować