Patrząc na wyczyny Kingi Paruzel w kuchni nie mogę pojąć dlaczego tak często robi torty bezowe.Po wypróbowaniu tortu Pavlova cała sprawa została wyjaśniona. Nie spodziewałem się takiego efektu.
20 min
Składniki:
Składniki:
3 białka
150 g cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej ( może być mąka ziemniaczana)
1 łyżeczka octu winnego białego
1 łyżeczka kakao
Moje mini pavlova...smak w tradycji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Ubijamy białka na sztywno, następnie dodajemy po odrobinie cukru i mieszamy do rozpuszczenia. Czynności powtarzać kilka razy (żeby nie wsypywać całego curku naraz).
Wsypujemy skrobię oraz ocet. Mieszamy.
Teraz w zależności jaki tort chcemy nakładamy "ciasto" na formę wyścieloną pergaminem.
Ja pianę podzieliłem na 2 części, do drugiej wsypałem kakao. Białych było 6 oraz tyle samo ciemnych.
Wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i po 5 min przykręcić temperaturę do 150 st. Piec 1 godzinę. Studzić w uchylonym piekarniku.
Masa:
1 kostka miękkiego masła (chodzi by masło miało temperaturę pokojową)
1 ugotowany budyń
Masło miksujemy, dodajemy po odrobinie budyniu.
Nakładamy masę na jedną z bez, przykrywamy drugą i dekorujemy owocami, ja użyłem brzoskwinie oraz pomarańcze :)
Komentarze