3 placki pszenne tortilla
pół papryki czerwonej
pół ogórka zielonego
serek typu almette lub hochland śmietankowy
ok. 9-12 plastrów wędliny (w zależności od wielkości)
ok. 9 - 12 plastrów sera (w zależności od wielkości)
ząbek czosnku
dwa liście sałaty lodowej
łyżka majonezu
sól
pieprz
1.Serek mieszamy z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Warzywa myjemy i kroimy w paski. Na placek tortilla wykładamy serek i smarujemy po same końce. Układamy trzy -cztery plastry szybki, na to ser. Z jednego boku do połowy układamy liście sałaty i po cztery kawałki papryki i ogórka. Całość mocno ściskamy od strony warzyw i pakujemy w folię spożywczą. Odkładamy do lodówki na min. 2 godziny - (ja trzymałam całą noc).
Porady
Placki smarujemy serkiem po brzegi jednak szynkę i serek nakładamy tak, aby z każdej strony został ok. 1 cm luzu. Serek wtedy dobrze sklei się z tortillą.
Komentarze