Truskawki pod kruszonką

4.5 (192 ocen)

  • 40 min

Deser truskawkowy, który jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 40 min

Składniki:

  • 1-1,5 kg truskawek
    0,5 kostki masła
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Truskawki pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, usunąć szypułki i w całości ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce. Ma być wypełnione całe naczynie.
  • 2. Masło na ok. 15 min. przed robieniem kruszonki wyciągnąć z lodówki. Przełożyć do głębszej miseczki, dodać mąkę oraz cukier i wyrobić kruszonkę. Jeśli wyjdzie ona zbyt "mokra" dosypujemy jeszcze ok. pół szklanki mąki.
  • 3. Truskawki obficie posypujemy kruszonką - najlepiej, aby całe były nią pokryte. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i zapiekamy 30-35 min.

Porady

Truskawki puszczają dużo soku i trzeba delikatnie przekładać je na talerz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować