Mini focaccia

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszne, aromatyczne bułeczki uprzyjemnią każdą letnią wycieczkę i piknik.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Na 6 sztuk:
    350 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    7g suszonych drożdży
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 szklanka ciepłej wody (ale nie gorącej)
    100 g posiekanych czarnych oliwek bez pestek

    Na obłożenie:
    1 duża czerwona cebula
    4 posiekane suszone pomidory z zalewy
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól morska gruboziarnista w młynku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Focaccia Pizza

Mini focaccia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mini focaccia 1. Do miski przesiewamy mąkę, sól, drożdże - mieszamy. Dodajemy wodę z oliwą - zagniatamy ciasto do momentu aż składniki się dobrze połączą.
    Elastyczne ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Odkładamy ponownie do miski, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę czasu (ciasto musi podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto przez około 3 minuty.
  • 2. Do ciasta dokładamy oliwki i pomidory i razem wyrabiamy. Ciasto dzielimy na równe części z których kształtujemy nieduże placki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w każdym placku robimy kilka wgłębień.
  • 3. Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy i siekamy w piórka - układamy je na każdym z placków. Skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmieloną solą morską. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • 4. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.
    Podajemy na ciepło bądź zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Oliwki Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować