BURACZANE FOUGASSE Z CZARNUSZKĄ I CHRUPIĄCYMI ORZECHAMI

  • wyświetlono: 89 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Fougasse to obecnie bardzo modne, a w dodatku bardzo łatwe do wykonania pieczywo.Jest francuskim „odpowiednikiem” znanej i lubianej włoskiej foccaci.Ma bardzo specyficzny kształt liścia, chrupiącą skórkę i miękkie, puszyste wnętrze.Idealna na drugie śniadanie, podwieczorek albo przekąska.

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 60min

Składniki

SKŁADNIKI:

( 5 szt )

* mąka pszenna typ 650 – 550 g
* burak – 1 szt ( ok. ¾ szkl startego )
* woda – 250 ml
* świeże drożdże – 25 g
* cukier – 1 łyżka
* sól – 1 łyżeczka
* oliwa z oliwek – 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

BURACZANE FOUGASSE Z CZARNUSZKĄ I CHRUPIĄCYMI ORZECHAMI

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Buraka pieczemy w folii do miękkości, studzimy, kroimy w drobną kostkę, a następnie miksujemy z wodą na gładkie puree.

    Drożdże wrzucamy do miseczki, dodajmy cukier, odrobinę letniej wody i odstawiamy na ok. 15 minut.

    Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy zaczyn, sól, oliwę , resztę ciepłej wody oraz buraczane puree.

    Wszystko razem dokładnie wyrabiamy mikserem ( będzie się kleić ), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    Przekładamy na podsypany mąką blat, ponownie wyrabiamy i dzielimy na ok . 5 części.

    Z każdej formujemy liścia, dłońmi rozpłaszczamy i ostrym nożem robimy nacięcia.

    Posypujemy posiekanym orzechami oraz czarnuszką, przykrywamy i odstawiamy na ok. 40 minut.

    Wkładamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok 13-15 minut.

Porady



Uwaga!

Na spód piekarnika wkładamy miseczkę żaroodporną wypełnioną kostkami lodu – dzięki temu piekarnik będzie naparowany!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylachlebbułkipieczywokuchnia francuskafougassefrancjafoccacia

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb gryczany z czarnuszką i lnem

Dodane przez: Skotka

Chleb gryczany z czarnuszką i lnem

Oprócz pysznego, wyrazistego smaku,...

Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem

Rewelacyjne śniadaniowe bagietki....

Bagietki mleczne z bazylią i czarnuszką

Dodane przez: Martyna1991

Bagietki mleczne z bazylią i czarnuszką

Domowe bagietki pachnące suszoną...

Fougasse kukurydziane. Bułeczki pszenno - kukurydziane z bazylią.

Dodane przez: baRepas

Fougasse kukurydziane - bułeczki pszenno-kukurydziane...

Uwielbiam eksperymenty z pieczywem....

PIKANTNE BUŁECZKI Z CHILI I CZARNUSZKĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

PIKANTNE BUŁECZKI Z CHILI I CZARNUSZKĄ

Wspaniale żółte od kurkumy, pikantne...

Chleb żytni z czarnuszką

Dodane przez: Skotka

Chleb żytni z czarnuszką

Uwielbiam domowy chleb na zakwasie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE