Mini focaccia dyniowa

0 (0 ocen)

Najprościej ujmując focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Jak z każdym daniem tak i z focaccią można pokombinować:). W wyniku takiego eksperymentu powstała jej dyniowa wersja, którą polecam

Składniki:

  • Składniki na 4 sztuki:
    • 1 szklanka wody,
    • 3 dag świeżych drożdży,
    • ok 300 gram mąki,
    • 2 łyżki gęstego puree z dyni,
    • 2 łyżki oleju,
    • 1/3 łyżeczka soli,
    • ¾ łyżeczki tymianku,
    • 1 łyżeczka cukru
    Dodatkowo:
    • 1 mały podwójny filet z kurczaka,
    • około 120 gram dyni,
    • oliwa,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • sól do smaku,
    • olej do smażenia,
    • kilka gałązek świeżego rozmarynu,
    • przyprawa do pizzy,
    • jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini focaccia dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie składników ciasta 1. Wodę delikatnie podgrzewamy. W letniej rozpuszczamy cukier, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
    W misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, tymianek, dynię, olej. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do przygotowanych składników.
  • wyrośnięte ciasto 2. Ciasto wyrabiamy około 10 minut po czym pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • przygotowanie mięsa 3. Między czasie przygotowujemy dynię i fileta.
    Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i przysmażamy.
  • przygotowanie dynii 4. Dynie kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem.
  • formowanie placków 5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy zgrabny placek.
  • przed pieczeniem 6. Uformowane kawałki ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
    Wierzch ciasta smarujemy jajkiem. Następnie w ciasto wbijamy kawałki mięsa i dyni. Dodatkowo wbijamy gałązki rozmarynu. Całość oprószamy przyprawą do pizzy.
    Focaccie wkładamy do piekarnika. Ustawiamy go na 180°C . Całość pieczemy około 25-30 minut do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować