Migdałowa drożdżówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru i pokruszone drożdże, delikatnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Przesiewamy mąkę, solimy, dodajemy resztę cukru. Mąkę łączymy z rozczynem drożdżowym, wbijamy jajka, dodajemy masło, cukier wanilinowy/migdałowy i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Z ciasta formujemy niewielkie kulki i układamy w foremce (posmarowanej margaryną i wysypaną mąką) obok siebie. Całość posypujemy mieszanka cukru, cynamonu i migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 30 minut - ciasto musi się ładnie zarumienić :)
Komentarze