Ciastka francuskie z pomidorami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie danie, idealne jako poczęstunek dla gości

  • 30 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    4 dojrzałe pomidory
    pęczek bazylii
    3 łyżki serka śmietankowego
    sól, pieprz

Ciastka francuskie z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozwijamy ciasto francuskie i wycinamy kwadraty (wielkość dowolna, ważne żeby dało się je później skleić). Pomidory kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy posiekaną bazylię. Wszystko łączymy z serkiem, przyprawiamy do smaku. Farsz układamy na każdym kwadraciku. Zwijamy rogi do góry i sklejamy (w kształt koperty). Układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy aż ciastka zbrązowieją lekko (czyli około 15-20 minut w temperaturze 190'C). Dokładna instrukcja jest na każdym opakowaniu ciasta.

Porady

Danie urozmaicą domowe sosy: musztardowy z curry, ostry z harissą i keczupowy Bazą każdego z sosów są 3-4 łyżki majonezu (lub w lżejszej wersji gęstego jogurtu naturalnego). Do wybranej bazy dodajemy: 1. łyżkę musztardy, łyżeczkę curry 2. 2 łyżki ketchupu, pieprz kolorowy 3. łyżeczkę (jeśli wolicie łagodniejszy smak to wystarczy pół) przyprawy harissa w płynie. Każdy sos mieszamy dokładnie i przekładamy do miseczek.

Komentarze

Podobne przepisy