Moc migdałów i pomarańczy w puszystym, wilgotnym cieście.Dla alergików, nie zawiera glutenu (o ile oczywiście użyjecie polenty, a nie mąki pszennej i odpowiedniego proszku do pieczenia)
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO::
- pomarańcze: 2 sztuki
- mielone migdały: 270 gramów
- jajka: 6 sztuk
- cukier puder: 150 gramów
- polenta (mąka kukurydziana) lub mąka pszenna: 3 łyżki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- zapach cytrynowy: 1 łyżeczka
- masło i bułka tarta do foremki: 1 sztuka
- papier do pieczenia: 1 sztuka
SYROP DO POLANIA CIASTA:
- sok ze świeżej pomarańczy: 1 sztuka
- miód (jasny): 4 łyżki
DEKORACJA:
- pomarańcza: 1 sztuka
- woda: 1.5 szklanki
- cukier: 3 łyżki
Meskouta – marokańskie ciasto migdałowo pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj formę: z papieru do pieczenia wytnij dwa koła o średnicy formy. Formę wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. Dno wyłóż jednym okręgiem z papieru do pieczenia. Drugi będzie potrzebny do przykrycia ciasta w trakcie pieczenia.
2.Pomarańcze umyj dokładnie, włóż w całosci do wrzącej wody i gotuj przez 45 minut. Po tym czasie wyjmij je i zostaw aby całkowicie ostygły. Następnie zdejmij z nich skórkę, wyjmij pestki oraz obierz z białych włókien. Miąższ zmiksuj w blenderze na gładka masę. Mi wyszło tego około 400 ml.
3.Żółtka utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaj do nich zmiksowaną pomarańczę, olejek cytrynowy i wymieszaj dokładnie. Następnie wsyp zmiksowane migdały wymieszane wcześniej z proszkiem do pieczenia i tez dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno pianę ze szczyptą soli.
Na masę wyłóż ubite białka i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką lub łopatką.
4.Ciasto wylej do przygotowanej formy, postukaj nią delikatnie aby usunąć większe pęcherzyki powietrza i wyrównać wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około godziny z termo obiegiem. Po 20 minutach warto przykryć ciasto drugim krążkiem papieru do pieczenia aby wierzch nie spiekł się za bardzo. Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw tak ciasto na 15 minut.
5.Gdy ciasto się piecze przygotuj polewę. Do garnuszka wlej sok z pomarańczy i miód. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do zagotowania. Cały czas mieszając gotuj około 15 minut, aż polewa zgęstnieje i zredukuje się o 1/3.
6.Przygotuj kandyzowane plastry pomarańczy do dekoracji.
Wodę zagotuj z cukrem. Pomarańczę dokładnie umyj i ukój kilka cienkich plastrów. Włóż je do gotującej się wody z cukrem, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu 30 – 40 minut. Następnie wyjmij plasterki na papier do pieczenia i zostaw do wystudzenia.
7.Na ciepłe ciasto wylej jeszcze ciepłą polewę zostawiając odrobinę. Na to wyłóż kandyzowane plastry pomarańczy i posmaruj je również polewą.
Ciasto odstaw by całkowicie wystygło.
Najlepiej gdyby postało do następnego dnia choć to nie jest łatwe ;)
W trakcie pieczenia dom wypełnia się rozkosznym, niemal świątecznym zapachem. Domownicy na pewno zainteresują się co pysznego dzieje się w kuchni ;)
Komentarze