Meskouta – marokańskie ciasto migdałowo pomarańczowe

4.49 (157 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moc migdałów i pomarańczy w puszystym, wilgotnym cieście.Dla alergików, nie zawiera glutenu (o ile oczywiście użyjecie polenty, a nie mąki pszennej i odpowiedniego proszku do pieczenia)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - pomarańcze: 2 sztuki
    - mielone migdały: 270 gramów
    - jajka: 6 sztuk
    - cukier puder: 150 gramów
    - polenta (mąka kukurydziana) lub mąka pszenna: 3 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - zapach cytrynowy: 1 łyżeczka
    - masło i bułka tarta do foremki: 1 sztuka
    - papier do pieczenia: 1 sztuka
    SYROP DO POLANIA CIASTA:
    - sok ze świeżej pomarańczy: 1 sztuka
    - miód (jasny): 4 łyżki
    DEKORACJA:
    - pomarańcza: 1 sztuka
    - woda: 1.5 szklanki
    - cukier: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Meskouta – marokańskie ciasto migdałowo pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • meskouta 1. Przygotuj formę: z papieru do pieczenia wytnij dwa koła o średnicy formy. Formę wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą. Dno wyłóż jednym okręgiem z papieru do pieczenia. Drugi będzie potrzebny do przykrycia ciasta w trakcie pieczenia.
  • 2. Pomarańcze umyj dokładnie, włóż w całosci do wrzącej wody i gotuj przez 45 minut. Po tym czasie wyjmij je i zostaw aby całkowicie ostygły. Następnie zdejmij z nich skórkę, wyjmij pestki oraz obierz z białych włókien. Miąższ zmiksuj w blenderze na gładka masę. Mi wyszło tego około 400 ml.
  • meskouta 3. Żółtka utrzyj z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaj do nich zmiksowaną pomarańczę, olejek cytrynowy i wymieszaj dokładnie. Następnie wsyp zmiksowane migdały wymieszane wcześniej z proszkiem do pieczenia i tez dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno pianę ze szczyptą soli.
    Na masę wyłóż ubite białka i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką lub łopatką.
  • 4. Ciasto wylej do przygotowanej formy, postukaj nią delikatnie aby usunąć większe pęcherzyki powietrza i wyrównać wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około godziny z termo obiegiem. Po 20 minutach warto przykryć ciasto drugim krążkiem papieru do pieczenia aby wierzch nie spiekł się za bardzo. Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw tak ciasto na 15 minut.
  • meskouta 5. Gdy ciasto się piecze przygotuj polewę. Do garnuszka wlej sok z pomarańczy i miód. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do zagotowania. Cały czas mieszając gotuj około 15 minut, aż polewa zgęstnieje i zredukuje się o 1/3.
  • 6. Przygotuj kandyzowane plastry pomarańczy do dekoracji.
    Wodę zagotuj z cukrem. Pomarańczę dokładnie umyj i ukój kilka cienkich plastrów. Włóż je do gotującej się wody z cukrem, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu 30 – 40 minut. Następnie wyjmij plasterki na papier do pieczenia i zostaw do wystudzenia.
  • meskouta 7. Na ciepłe ciasto wylej jeszcze ciepłą polewę zostawiając odrobinę. Na to wyłóż kandyzowane plastry pomarańczy i posmaruj je również polewą.

    Ciasto odstaw by całkowicie wystygło.

    Najlepiej gdyby postało do następnego dnia choć to nie jest łatwe ;)
    W trakcie pieczenia dom wypełnia się rozkosznym, niemal świątecznym zapachem. Domownicy na pewno zainteresują się co pysznego dzieje się w kuchni ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować