Mega babeczki ze snikersami, bitą śmietaną i sosem karmelowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Mega smaczne, mega urocze i mega.....

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 225 g mąki pszennej
    - 100 g cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - 1 jajko
    - 150 ml mleka
    - 50 ml oleju słonecznikowego
    - trochę zapachu waniliowego
    - 2 batoniki snikers (58 g każdy, posiekane na kawałki)

    do dekoracji
    - 1,5 - 2 batoniki snikers (58 g każdy, posiekane na kawałki
    - 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
    - 2 - 3 łyżki cukru
    - łyżeczka cukru wanilowego
    - łyżka żelatyny

    Mega boski sos karmelowy
    - 125 g cukru można użyć brązowego
    - 2 łyżki wody
    - 75 ml śmietany kremówki
    - 25 g masła

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Sosy

Mega babeczki ze snikersami, bitą śmietaną i sosem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Do naczynia przesiać mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem i solą. Odłożyć.
    W drugim naczyniu roztrzepać jajko z mlekiem, olejem i zapachem. Połączyć oba naczynia, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników.
    Formę do maffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wysokości papilotek i wpychać kawałki snikersów. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
    Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody np w szklance i poczekać aż napęcznieje. Wstawić szklankę do gorącej wody i za chwilkę nam się rozpuści. Lub na chwilkę do mikrofali, dosłownie kilka sek.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier i rozpuszczoną żelatynę.
    Do rękawa cukierniczego z okrągłą, szeroką na 1 cm tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snikersów i sosem karmelowym.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści (najpierw wyparuje woda, potem powstanie mocno scukrzona masa, która się rozpuści i nabierze ładnego karmelowego koloru). Lekko podgrzewać dalej, około 2 - 4 minut,do koloru brązowego, ale nie zbyt ciemnego.
    Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, intensywnie mieszając. Uwaga: łatwo o poparzenie, należy być ostrożnym; mieszanina reaguje dość wybuchowo. Powstały sos wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować