Tort czekoladowy w butelce

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort, który po prostu zaskakuje. Nie tylko wyglądem, ale i idealnie zbalansowanym smakiem z niewyobrażalną ilością czekolady.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok 500 g mlecznej/ciemnej czekolady
    umyta i wysuszona butelka po napoju
    1l i napoju typu "kola"
    60 g gorzkiej czekolady
    125 g ciemnego gorzkiego kakao
    240 ml gorącej wody
    240 ml oleju rzepakowego
    200-300 g cukru
    3 całe jajka
    2 żółtka
    cukier waniliowy
    50 ml whisky
    150 g mąki tortowej
    łyżka soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ok 400 ml śmietany kremówki
    250 g sera mascarpone

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy w butelce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z umytej, wysuszonej butelki po napoju zdejmujemy delikatnie etykietę, ponieważ przyda się ona nam później. Przecinamy butelkę na 2 części mniej więcej na środku miejsca na etykietę.
    Napój wlewamy do garnka i na dużym palniku, gotujemy redukując całość do momentu, aż uzyskamy ok 100 ml gęstego syropu i odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Ok 500 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej/mikrofali i wlewamy ją do 2 części butelki. Pokrywamy nią dokładnie wszystkie ścianki. Zostawiamy do stwardnienia.
    60 g ciemnej czekolady przekładamy do miski, dodajemy przesiane kakao i całość zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, kiedy wystygnie dodajemy jajka i żółtka, cukier z cukrem waniliowym Delecta. Miksujemy dokładnie całość na niskich obrotach. Następnie dolewamy whisky* i stopniowo olej. Kiedy masa jednolita i błyszcząca wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia Delecta i mieszamy do momentu połączenia się składników. Wylewamy do dużej blaszki ok 40 cm/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy 30-40 min do tzw suchego patyczka.
  • 3. Po upieczeniu ścinamy delikatnie wierzch ciasta i z równego kawałka wykrawamy kółka odrobinę mniejsze niż średnica butelki. Osobiście przekroiłam wszystkie na pół uzyskując cienkie plasterki.
  • 4. Do misy miksera wlewamy śmietanę, wkładamy ser mascarpone i syrop "kolowy"( możemy dać go mniej i dodać pod koniec więcej do smaku). Całość ubijamy na sztywno i przekładamy do worka cukierniczego.
    Kiedy wszystko mamy już gotowe przystępujemy do składania ciasta. Wyciskamy odrobinę kremu na dno butelki i układamy tam dopasowany krążek, na to wyciskamy ponownie krem i układamy ciasto. Postępujemy tak do samego końca. Podobnie robimy z górą butelki.
  • 5. Kiedy wszystko jest gotowe za pomocą ostrego nożyka (skalpel, nóż z łamanym ostrzem) przecinamy i zdejmujemy bardzo delikatnie butelkę z czekolady. Następnie składamy obie części razem i sklejamy je rozpuszczoną czekoladą. Nie obawiamy się tego łączenia, ponieważ będzie ono ukryte pod etykietą.
    Kiedy wszystko już jest skończone zakładamy na naszą butelkę etykietę i przyklejamy korek.
    Kroimy ostrym i nagrzanym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

Skotka Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkową wkładką. 2 godz.

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort

To może cię zainteresować