Maślane ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami

4.5 (163 ocen)

Jak widzicie niżej, nie dodałam do niej żadnego aromatu, a wierzcie mi że pachnie obłędnie. Masło broni się samo więc radzę zrobić ją właśnie z jego dodatkiem.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej poznańskiej
    150 g masła
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki mleka
    5 jajek
    100 g drożdży
    250 g sera białego półtłustego*
    150 g serka waniliowego
    100 g rodzynek
    kruszonka:
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    50 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Maślane ciasto drożdżowe z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem.
    Mleko podgrzewamy – do 40 stopni. Rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy cały cukier. Odstawiamy na około 40 minut – zaczyn powinien mieć konsystencję pianki i mocno urosnąć.
    W międzyczasie topimy masło.
    Do zaczynu wsypujemy mąkę.
    Wbijamy jaja.
    Mieszamy.
    Zaczynamy wyrabiać i podlewamy tłuszczem.
    Wyrabiamy aż zacznie odstawać od miski , około 10 minut.
    Gotowe ciasto odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Formy smarujemy masłem i wykładamy papierem.
    Serek mieszamy z twarogiem.
    Ciasto dzielimy na dwie części ( jeśli pieczemy w keksówce i blaszce jak ja – 2/3 i 1/3 ).
    Wykładamy ciasto. Smarujemy serem, obsypujemy osączonymi rodzynkami.
    Z podanych składników zagniatamy kruszonkę, posypujemy ciasto.
    Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
    Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto wyciągamy z pieca.

Porady

Pieczemy w trzech długich keksówkach : 10x40 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować