Mascarpone z bezą i truskawką

4.5 (153 ocen)

  • 20 min

Bardzo elegancki deser w stylu włoskim

  • 20 min

Składniki:

  • • 250 g serka mascarpone
    • 250 ml śmietany 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 16 małych białych bezików
    • 12 dużych truskawek
    • 2 łyżki ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Mascarpone z bezą i truskawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Serek rozmiksować na gładką masę.
    • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
    • Połączyć mascarpone ze śmietaną.
    • 8 truskawek pokroić na drobną kostkę, w czterech najładniejszych zachować szypułkę.
  • 2. • Do kieliszków na dno włożyć po 3 bezy.
    • Na bezy położyć połowę serka ze śmietaną.
    • Posypać truskawkami i przykryć pozostałym serkiem.
    • Wcisnąć jeszcze po jednej bezie na wierzch.
  • 3. • Wyrównać nożem, tak aby krem był równo z brzegiem kieliszka.
    • Schłodzić w lodówce.
    • Przed samym podaniem posypać kakao przez sitko i położyć truskawkę z szypułką na środku deseru.

Porady

Z truskawkami smakuje najlepiej, ale można zrobić deser z innymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować