Mascarpone z bezą i truskawką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Serek rozmiksować na gładką masę.
• Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
• Połączyć mascarpone ze śmietaną.
• 8 truskawek pokroić na drobną kostkę, w czterech najładniejszych zachować szypułkę.
2.• Do kieliszków na dno włożyć po 3 bezy.
• Na bezy położyć połowę serka ze śmietaną.
• Posypać truskawkami i przykryć pozostałym serkiem.
• Wcisnąć jeszcze po jednej bezie na wierzch.
3.• Wyrównać nożem, tak aby krem był równo z brzegiem kieliszka.
• Schłodzić w lodówce.
• Przed samym podaniem posypać kakao przez sitko i położyć truskawkę z szypułką na środku deseru.
Porady
Z truskawkami smakuje najlepiej, ale można zrobić deser z innymi owocami.
Komentarze