kokosowiec- ciasto kokosowe z bezą i mascarpone

  • wyświetlono: 7555 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Jeśli tak jak ja lubicie kokos to tym ciastem będziecie zachwyceni. Jest podwójnie kokosowe bo zawiera kokosową bezę oraz krem z mascarpone i gotowanego kokosu a to wszystko otulone kakaowym biszkoptem. Dodałam też lekką nutkę alkoholu, żeby całość nie wydawała się mdła.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 120min

Składniki

*foremka 23*28 cm
Składniki
na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na bezę:
4 białka
1 szklanka cukru
150 g kokosu
szczypta soli
na krem kokosowy:
3/4 szklanki mleka
100 g drobnego kokosu
300 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru
łyżka żelatyny
dodatkowo:
1/3 szklanki wódki

Sposób przygotowania przepisu:

kokosowiec- ciasto kokosowe z bezą i mascarpone

  • 1. Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem ciasta, wtedy ładnie się przekroi i nie będzie się strzępił. Białka ubić na sztywno z cukrem a następnie z żółtkami. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 30 minut.
  • 2. Upiec bezę: białka ubić z solą, kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier a następnie wiórki kokosowe. Foremkę w której piekł się biszkopt wyścielić papierem i wyłożyć pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130*C i piec około pół godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 100*C i piec kolejne 30 minut.
  • 3. Przygotować krem: łyżkę kokosu odłożyć do dekoracji, resztę zalać mlekiem i powoli gotować przez kilka minut aż kokos wciągnie mleko. Na końcu dodać cukier. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno, zmiksować z mascarpone i zimnym kokosem. Dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie ale powoli wymieszać.
  • 4. Biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny nasączyć wódką. Z kremu odłożyć dwie łyżki a resztę podzielić na połowę. Jedną część kremu rozsmarować, nałożyć bezę, rozsmarować drugą część kremu i przykryć biszkoptem. Rozsmarować pozostały krem i wierzch posypać koksem. Schłodzić w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieDeserkokosciasto kokosoweciasto przekładanekrem mascarponeciasto z kokosemkrem kokosowybeza kokosowaprzepis_miesiąca1000ciasto z kremem mascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

image-1jrk4p4

Dodane przez: Magster

CIASTO Z PIANKĄ ANANASOWĄ I KOKOSOWĄ BEZĄ

Ciasto a'la pina colada w lekko...

Ciasto z jabłkami i bezą kokosową

Dodane przez: ankad21

Ciasto z jabłkami i bezą kokosową

Raj dla podniebienia.

Ucierane z kokosową bezą, malinami i ricottą

Dodane przez: juchab

Ucierane ciasto z kokosową bezą, malinami...

Bardzo puszyste ciasto z lekko...

Kruche ciasto ze śliwkami budyniem i kokosową bezą

Dodane przez: bienpyt

Kruche ciasto ze śliwkami budyniem i kokosową...

Śliwki, budyń i wiórki kokosowe...

Czekoladowe z bezą kokosową i ananasem

Dodane przez: juchab

Czekoladowe z bezą kokosową i ananasem

Rozpływające się w ustach mocno...

image-0wv35bu

Dodane przez: OktawiaG

Ciasto truskawkowo - kokosowe z mascarpone

Obłędne, delikatne i przepyszne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE